Als echte Dordtenaar heb ik met lede ogen aangezien wat er de afgelopen twintig jaar met het gebouw de Holland is gebeurd.

Het gebouw is van 1939 en ontworpen door Sybold van Ravesteyn (1889 – 1983), die ook het gebouw Kunstmin in Dordrecht heeft ontworpen. Maar beter bekend is van Ravensteyn van de (oude) toegang van Diergaarde Blijdorp. Na vertrek van de verzekeringsmaatschappij “Holland van 1859”, werd het gebouw overgenomen door supermarkt Albert Heijn.

Geen enkele Dordtenaar heeft ooit begrepen, hoe het kan dat de gemeente in de jaren tachtig  toestemming gaf voor de verbouwing van het pand tot een monsterlijke blokkendoos. De karakteristieke raampartijen aan de zijkant werden vervangen door oerlelijke container-achtige uitbouwen om meer oppervlakte te creëren. Toen het pand in handen viel van de Kwantum werden deze damwanden geaccentueerd door oranje staanders…

Na jaren lange leegstand en bijbehorend verval (voor zover dat nog kon), werd in 2011 besloten dat het onderwijsmuseum (toen nog gevestigd in Rotterdam) in gebouw de Holland zou komen. Met grote vreugde las ik in de krant over de nieuwe plannen voor restauratie en herstel van de Holland tot het oorspronkelijke karaktervolle gebouw.

En eind 2014  was de feestelijke opening van de Holland in volle glorie!

Op uitnodiging van directeur Tijs  van Rijsen, heb ik op een mooie zondag ochtend een rondleiding gekregen in het prachtige museum: licht en ruim opgezet. Van schoolboeken, griffels, inktpotten, telramen, schoolplaten, geografische kaarten, atlassen, foto’s, toverlantaarns, agenda’s tot schoolbankjes en een enorm assortiment aan leermiddelen. Het is er allemaal. Niet chronologisch (een soort van nul tot nul), maar gethematiseerd: taal, techniek, biologie, etc. Het Gevoel Van Herkenning is zeer hoog: ik vond mijn eerste leesboekjes van de basisschool. De schoolplaten aan de muur, montessorimateriaal voor rekenen, tellen en taal. Beneden in het gebouw is een wisselende tentoonstelling, die op dat moment over de agenda’s door de jaren heen ging. Ook dat was heel herkenbaar. Thuisgekomen heb ik mijn eigen kinderen trots mijn agenda’s laten zien uit de jaren tachtig met de verhalen en knipsels die ik er in gemaakt had!

Het onderwijsmuseum is een bijzonder museum in een zeer bijzonder gebouw vlakbij het station. Het beschikt over ruim 2500 m² aan publieks- en tentoonstellingsruimten, een sfeervolle commissarissenkamer, een winkel, een museumcafé met tuin en terras. Ook zonder een bezoek aan het museum is te genieten van heerlijke (streek-)lekkernijen in museumcafé de Holland.

Laat je verleiden door het onderwijsmuseum en kom naar Dordrecht. Ook de stad zelf is zeer de moeite waard!
Aldus een Dordtenaar in hart en nieren

Rachel Baan